Babyer og sovevaner

Mange førstegangsforeldre tror at små barn skal sove nesten hele tiden, og helst hele natten. Selvsagt finnes det en og annen baby som gjør dette, men de hører sjeldenhetene til. Babyer våkner ofte opp i korte perioder gjennom natten. Enkelte ganger skjer dette fordi de ønsker å skifte sovestilling, mens andre ganger kan de våkne opp og ligge og se seg litt rundt før de sovner igjen. Det blir lettere for babyen å slappe av og sovne igjen når den ser og gjenkjenner sitt hjemmemiljø. Det er helt naturlig dersom babyen viser tegn til uro på nattestid når dere har vært ute og reist, eller vært på besøk og sovet over hos bekjente. Hendelser som forandrer deres daglige vaner trenger å bli bearbeidet, og dette krever ekstra tankevirksomhet.

Søvnproblemer er vanlig blant småbarnsfamilier, og du lurer sikkert innimellom på om babyen noensinne kommer til å sove hele natten gjennom. Men om du som forelder vil forandre søvnvanene, er det best å gripe sjansen så tidlig som mulig. De fleste babyer er fysisk klare til å sove hele natten gjennom fra de er seks måneder gamle, men søvnbehovet varierer.

Regelmessige, trygge kveldsrutiner er en forutsetning for å få babyen til å sovne rolig. Jo mer babyen er forberedt på leggetiden, desto større er sjansen for at leggeprosessen går smidig og enkelt. Hvis babyen er vant til å sovne på egenhånd, vil det være lettere for han eller henne å sovne på natten. Du vil oppnå best resultater hvis du påser at du gjennomfører rutinene til samme tid hver dag.

Du kan slå deg til ro med at det er mange familier som funderer på dette, og det er nok ikke mange av dem som er vant med rolige og harmoniske nattetider fra starten av.  Ta én dag og én natt om gangen, og prøv å tenke at små forandringer kan utgjøre en stor forskjell i det lange løp. Kjenn etter hvordan dere vil ha det i familien, og arbeid mot dette målet. Det vil kanskje ta litt tid å komme dit, men det er faktisk mulig å snu urolige netter til noe bedre! Enkle tiltak og faste regler er noen av ingrediensene.

Natusan® har utviklet serien Natusan® bedtime som et komplement til kveldsrutinene, og den har beroligende og avslappende egenskaper som er spesifikt tilpasset for å fremme god nattesøvn. Les gjerne mer om produktene våre nedenfor.

Så mye sover et barn:

Alle babyer er unike individer med ulike vaner, så derfor kan babyers sovevaner se veldig ulike ut den første tiden.

*()=antall sovestunder på dagtid

Her kan du laste ned og ta vare på vår veiledning til bedre søvn. Du finner dessuten flere veiledninger du kan laste ned på vår brosjyreside.