Slik fungerer huden

Huden er vårt største organ, og den beskytter oss fra topp til tå. Huden er vårt ytterste lag og den hindrer bakterier, andre skadelige mikroorganismer og fremmede stoffer fra å trenge inn i kroppen. Huden er følsom for berøring, smerte, varme og kulde, og viktig i temperaturreguleringen. Huden kontrollerer også væskebalansen i kroppene våre og forhindrer at væske blir tapt, noe som er viktig for at huden ikke skal tørke ut.

Et nyfødt barns hud er ikke ferdigutviklet, den fortsetter utviklingen etter fødselen. I løpet av det første året går barnets hud gjennom store forandringer, men visse funksjoner i huden bruker lengre tid på å ferdigutvikles. Fordi den ikke er ferdigutviklet og annerledes enn voksen hud, er babyhud mer følsom. Det er derfor viktig med regelmessig omsorg og forebyggende hudpleie.

 

Slik er babyhud oppbygd

Huden er bygd opp av tre lag: overhuden, lærhuden og underhuden. Hvert lag har egne spesifikke funksjoner og inngår i en komplisert balanse som opprettholder hudens fuktighetsnivå, smører huden og beskytter kroppen mot bakterier og fremmede mikroorganismer. Hvis babyhuden tørker inn, kan det oppstå sprekker i huden der irriterende stoffer og allergener kan trenge inn. Derfor er det viktig å gjenopprette fuktigheten etter for eksempel et bad, og beskytte huden ved bleieskift for å forebygge tørr babyhud.

Forskjeller mellom baby- og voksenhud

Babyens hudbarriere

Strukturen i huden kan sammenlignes med en mursteinsvegg. Hudcellene i babyhuden er mindre enn hos en voksen. Hornlaget er dessuten betydelig tynnere i babyhuden, og dets funksjon er ikke fullt utviklet som hos en voksen, noe som medfører at for eksempel bakterier eller allergener lettere kan trenge gjennom. Babyhuden er lettere gjennomtrengelig og blir dermed fortere tørr enn en voksen.

Voksen hudbarriere

Hos en voksen person er byggesteinene fullt utviklede og mye større, og disse blokker og forsvarer nå mot gjennomtrengning. Den voksne huden transporterer mindre væskemengder, og dette medfører at det tar lengre tid for huden å tørke ut.

  

Anne Wetter

Gode råd om babyhud

Ta imot råd fra hudlegen Anne Wetter, hun har mange nyttige tips om hvordan du best pleier huden til nyfødte babyer.


Hvordan utvikles babyens hud i det første året?

Sammenlignet med voksen, er babyens hud tynnere i det første året og immunforsvaret ikke helt utviklet. Huden har vanskeligheter med å beholde vannet og er dermed mer mottagelig for infeksjoner.


Jeg har blitt anbefalt å bade min baby i kun vann, stemmer det?

Hvis det er et lite barn, som ikke skitten i det hele tatt, så du kan bare ha vann. Men jeg anbefaler at du tar i litt mild flytende såpe i vann for å fjerne skitt og som mykgjør huden.


Er det vanlig at babyer får tørr hud?

De fleste barn får tørr hud en gang. Husk å opprettholde barnets myke hud med fuktighetsgivende daglig.


Er det greit å bruke olivenolje på babyens hud?

Olivenolje synes jeg ikke man bør bruke. Den kan risikere å forårsake allergi. For babyer bruker jeg å anbefale ulike typer mineralske oljer.

Her kan du laste ned og ta vare på en veiledning om hvordan du pleier babyenes følsomme hud. Du finner dessuten flere veiledninger du kan laste ned på vår brosjyreside.