Om tørr hud

I motsetning til hva mange tror, er tørr hud hos barn veldig vanlig. 60 prosent av alle barn får tørr hud i løpet av det første leveåret. Og selv om barns hud er mest følsom under det første leveåret, er tørr hud vanlig hos barn opptil en alder av 10 år.

Babyhud er tynnere og tørker lettere ut enn voksen hud fordi den raskere mister fuktigheten. Tørr hud kan avhenge av ytre faktorer eller arv. Det finnes mange ytre faktorer som påvirker hudens velvære, herunder sol, vind, vann, tørr luft eller klesplagg som isolerer huden. Ved tørr hud bør du unngå ullplagg, såper med høy pH-verdi og være nøye med hvilket vaskemiddel du bruker, da dette kan irritere huden.

I Norden har vi spesielt tørr hud om vinteren, med lave temperaturer utendørs og kald vind. Vanninnholdet i hudens ytterste lag, overhuden, blir direkte påvirket av omgivelsens luftfuktighet. Kontrastene mellom den kalde, tørre utendørsluften og den varme luften inne påvirker huden og fører til uttørking. Babyhud blir spesielt tørr på vinteren fordi den allerede er mer følsom enn voksen hud.

Hvis barnet ditt har tørr hud, er det viktig med regelmessig hudpleie. Hvis huden blir tørr, oppstår det små prikker i huden som gjør at bakterier lettere kan trenge ned i huden, og dermed øker faren for eksem eller infeksjon. Det er derfor viktig denne grunn er det viktig regelmessig å tilføre fuktighet og smøre huden regelmessig.

Her følger noen tips om hvordan du kan pleie tørr hud:

Bade

Mange er av den oppfatningen at det ikke er gunstig å bade babyer med tørr hud, men slik er det altså ikke. Det er nemlig viktig å rengjøre huden for smuss og bakterier. På huden finnes det en normalflora av bakterier, og den er nyttig for huden. Men på huden finnes det også tilfeldige kontaminanter fra elementer huden har vært i kontakt med, for eksempel urin eller snørr. Så selv om huden ikke ser skitten ut, behøver den rengjøring med jevne mellomrom. Hvis huden dessuten er tørr, kan det oppstå små prikker i huden der bakterier kan trenge gjennom. Hvis du vil sørge for en skikkelig rengjøring av babyhuden, bør du ikke bruke bare vann, fordi det ikke løser opp fett fra smuss og avføring, og fjerner dermed heller ikke bakterier. Bading i vann alene kan til og med ha en uttørkende effekt på huden. Huden bør derfor rengjøres med en mild, flytende såpe som ikke forstyrrer hudens naturlige sammensetning.

Bad cirka 5–10 minutter, 2–3 ganger per uke. Bruk en mild, flytende såpe for barn i vannet, og tilfør barnet fuktighet etter badet ved å bruke en barneolje. Les gjerne mer om baderutiner og om vannets uttørkende effekter.

Rengjøre

Det er viktig å holde huden ren selv mellom bad. Matrester rundt munnen kan nemlig irritere huden. Så bruk derfor en mild barnesåpe og vann, eller våtservietter som både rengjør og tilfører fuktighet til huden. Når barna blir eldre og begynner å spise på egenhånd, vil det være en gunstig rutine å lære dem å rengjøre ansikt og hender nøye etter hvert måltid. Selv spytt kan irritere huden, så derfor er det gunstig å tørke barnet og smøre det med barnekrem eller salve hvis det sikler mye.

Smør

Huden behøver regelmessig tilføring av fuktighet hvis babyen har tørr hud, og derfor er det viktig å påføre huden barneolje eller hudkrem hver dag. Og det kan være nyttig å bruke en barnekrem eller salve på veldig tørre partier. Det kan hende at du må smøre opptil flere ganger om dagen hvis barnet har ekstra tørr hud. Det er viktig å opprettholde smøringen selv under perioder når hudens tilstand blir forbedret.

 

Vår serie Natusan® intensive care er spesielt utviklet for barn med tørr hud. Produktene er beriket med naturlige ingredienser og er spesielt utviklet for å tilføre fuktighet til små barns hud fra første øyeblikk. Serien består av fem ulike produkter, og du kan lese mer om produktene nedenfor.

Atopiskt eksem

Atopisk eksem, også kalt barneeksem, er det mest utbredte kroniske hudproblemet blant barn, og 30 prosent av norske barn rammes under det første leveåret. Det første tegnet hos barn under to år er ofte et utslett på kinnene. Blant eldre barn forekommer dette gjerne i bøyefurer, og da spesielt i arm- og -knefurer samt rundt håndledd og vrister. Huden får et fortykket preg, og den plagsomme kløen kan føre til at huden tar skade.

Årsaker som kan medføre forverret eksem:

  • Innetemperatur
  • Svetting
  • Valg av klær og vaskemiddel/skyllemiddel
  • For lange negler, når barnet klør skades huden
  • Såper med høy pH-verdi og vann

Atopisk eksem behandles med antiinflammatorisk/kløestillende salve og  mykgjørende salve. Hvis du mistenker at barnet har atopisk eksem, rådfør deg med lege om hvordan du skal behandle eksemet.

Her kan du laste ned å ta vare på fakta om tørr hud. Du finner dessuten flere veiledninger du kan laste ned på vår brosjyreside.