Babyhuden er annerledes

Som et resultat av omfattende forskning, har vi i Natusan® kunnet fastslå at det finnes store forskjeller mellom voksen- og babyhud. Babyhud er mer ømfintlig og har en annen struktur og andre funksjoner enn hos voksne. Regelmessig hudpleie er nødvendig for at babyens hud skal forbli hel og ren, utvikles på best mulig måte og beholde sin mykhet ikke bare i dag, men også i fremtiden.

Her følger ti punkter som er nyttige for deg å huske om babyens hud: 

  • Huden er vårt største organ og er til for å beskytte oss.
  • Huden er ikke ferdigutviklet ved fødselen, men fortsetter å utvikle seg gjennom hele det første leveåret.
  • Ved fødselen er babyhuden 30 prosent tynnere enn huden hos en voksen.
  • Babyhud tørker ut mye fortere enn voksen hud. Babyhuden har et høyere fuktighetsinnhold enn voksen huden, og tar lettere opp fuktighet utenfra, men mister også fuktighet raskere.
  • Selv om babyhuden føles myk og smidig, kan den være tørr. 60 prosent av alle babyer får tørr hud i løpet av det første året. Du kan forebygge tørr hud og irritasjon og gi ditt barns hud de aller beste forutsetningene med omsorgsfull hudpleie under barnets første leveår.
  • Nyfødtes hud blir lettere irritert enn voksen hud fordi den er lettere gjennomtrengelig og mottakelig for irriterende stoffer, bakterier og allergener.
  • Babyhud er mer elastisk enn voksen hud, men elastisiteten minker med årene.
  • I huden finnes det mange nerveceller. Et viktig element i det å knytte sterkere bånd mellom foreldre og barn er berøring, og dette kan for eksempel bli gjort gjennom en avslappende babymassasje.
  • I huden finner vi også svettekjertlene, og heller ikke disse er ferdigutviklede. Små barn kan ikke regulere egen kroppstemperatur før i treårsalderen, og derfor er det viktig at babyen verken blir for varm eller kald.
  • I huden finnes det et pigment, melanin, som beskytter mot stråling fra solen, men siden dette heller ikke er ferdigutviklet, bør du unngå å utsette babyens hud for direkte sol.

Litt om merker, utslett, prikker og skurv

Når dere kommer hjem fra sykehuset med et nytt familiemedlem, kan det hende at dere vil oppdage ulike merker eller utslett på barnets hud. Nå skal vi gjennomgå de vanligste.

Jordbærhemangiomer

Disse sitter som oftest i ansiktet eller på magen. De er mørkerøde, klart avgrensede og opphøyde forandringer i huden. Jordbærhemangiomer er et resultat av forandringer i blodkarene, og det kan ta år før de tilbakedannes og forsvinner.

Hormonutslag/-kviser

Dette er små prikker som kan oppstå i løpet av ditt barns første dager/uker. De ser ut som små kviser, og tilstanden er forårsaket av den naturlige hormonomstillingen etter fødselen. Tilstanden forsvinner av seg selv, og ingen behandling er påkrevd.

Varmeutslag

Utslettene er små, røde nupper som dukker opp når barnets kroppstemperatur er blitt for høy. Nuppene vil forsvinne hvis du lufter huden og avkjøler barnet en stund. Hvis du er ute og spaserer på vinteren med et godt påkledd barn i trillevognen, bør du kjenne etter i barnets nakke av og til. Påse at barnet ikke føles varmt og svett, og tilpass slik at det blir passende varmt.

Skurv

Skurv er gulbrune skorper i hodebunn, men kan også opptre i huden under øyenbrynene. Skurv er helt ufarlig, og du kan behandle det ved å smøre inn hodebunnen med barneolje om kvelden og la barnet sove slik over natten. Vask så håret neste morgen med en sjampo spesielt tilpasset nyfødte, og fjern forsiktig skorpene med en fintannet kam eller myk tannbørste.

Her kan du laste ned og ta vare på en veiledning om hvordan du pleier babyenes følsomme hud. Du finner dessuten flere veiledninger du kan laste ned på vår brosjyreside.