Gode råd for badestunden

Gjennom badet gir du babyen en morsom og stimulerende opplevelse som dessuten øker følelsen av samhørighet. Bruk en badebalje, eller du kan bade sammen med babyen. Her følger noen tips om hvordan du kan skape en rolig og trygg badestund:

Før

Påse at du plasserer badet på et rolig sted hvor du har alt badetilbehør og et nytt klesskift lett tilgjengelig. Hvis barnet har bæsjet eller tisset på seg, rengjør du som vanlig før du starter badet. Fyll opp badebaljen slik at vannivået er cirka fem cm, og husk at temperaturen skal være 37 °C.

Hell noen dråper mild, flytende såpe i badet for skånsom rengjøring av babyens hud og hår. Gå aldri fra babyen når den ligger på stellebordet eller i badebaljen!

Under

Plasser babyen i baljen på en måte som føles komfortabel for dere begge. Babyen kan enten ligge ned i vannet med nakke og hode ovenfor vannskorpen, eller du kan holde slik at babyen ″sitter oppreist″. Det er viktig at du holder babyen varm under hele badestunden, og du kan gjøre dette ved å legge en varm klut eller helle vann over magen.

En passende badestund kan vare i mellom fem og ti minutter. Hvis du bruker en klut når du bader babyen må du sørge for at du ikke skrubber huden. For nyfødte er det tilstrekkelig å vaske med vann innblandet med en mild, flytende såpe. Når barna blir eldre og skitner til seg på en annen måte, kan du bruke såpen direkte på huden. Det kan være nyttig å bruke en barnesjampo hvis barnet har masse hår. Vær forsiktig så babyen ikke får såpe eller sjampo i øynene, fordi blunkerefleksene og tårekanalene ikke er fullt utviklet hos babyer.

Det er anbefalt at du ikke bader små barn mer enn to til tre ganger per uke frem til de krabber, men deretter så ofte du ønsker. Det kan ha en beroligende innvirkning på nattesøvnen hvis du velger å bade babyen om kvelden. Her kan du lese flere tips for en god natts søvn.

Etter 

Svøp barnet inn i et stort håndkle og klapp huden tørr, uten å skrubbe. Smør inn babyen med en mykgjørende og beskyttende barneolje for å tilføre babyhuden fuktighet etter badet. Det kan være fordelaktig å smøre med en mykgjørende barnekrem eller salve hvis babyen har tørr eller sprukken hud, eller hvis du oppdager flakete partier. Kle på babyen rett etter tørkingen slik at ikke kroppstemperaturen synker. Her finner du ytterligere tips om hudpleie for babyen.

Visste du at …

  • synet hos babyer er i konstant utvikling frem til ettårsalderen.
  • tårekanalene hos babyer er i konstant utvikling frem til syv måneders alder?
  • babyer blunker kun mellom to og fem ganger per minutt?
  • voksne blunker 12–20 ganger per minutt?
Fordi blunkerefleksene hos barn ikke er fullt utviklede, kan de lettere få såpe eller sjampo i øynene. Derfor er det viktig å velge milde produkter.
 

Alle badeproduktene fra Natusan® er merket med symbolet No More Tears®, som innebærer at produktene er like milde mot øynene som vanlig vann.

Her kan du laste ned og ta vare på våre tips om badestunden. Du finner dessuten flere veiledninger du kan laste ned på vår brosjyreside.