Bad for hudpleie og nærhet

Bading av barnet innebærer gjerne en koselig stund både for deg og barnet. Et bad har mange positive egenskaper, og er bra både for babyhudens utvikling og for å styrke båndet mellom foreldre og barn.

Rengjøring av huden er et viktig aspekt ved badingen. Gjennom å holde barnets hud hel, ren og smidig, kan du forebygge tørr hud og irritasjon samt bidra til at huden får en bedre utvikling. På huden finnes det en normalflora av bakterier, og den er nyttig for huden. Men på huden finnes det også tilfeldige kontaminanter fra elementer huden har vært i kontakt med, for eksempel urin eller snørr. Så selv om huden ikke ser skitten ut, trenger den rengjøring med jevne mellomrom. Hvis huden dessuten er tørr, kan det oppstå små prikker i huden der bakterier kan trenge gjennom. Så hvis du vil sørge for en skikkelig rengjøring av babyhuden, bør du ikke bruke vann alene, fordi vann ikke løser opp fett fra smuss og avføring. Dermed fjerner vann heller ikke bakterier. Huden bør derfor rengjøres med en mild barnesåpe som ikke forstyrrer hudens naturlige sammensetning.

 

Babyer kan bade allerede fra dag én. De fleste nyfødte vil nyte det å bade, og det vil bli en god stund med kos og nærhet som bringer med seg stillhet og ro til dere begge.

Bading sammen med barnet er en bra måte for foreldre å øke samhørighet med og knytte bånd til barnet samt å skape en følelse av ro og trygghet. Nyforløste mødre bør vente med å bade til etter at utfloden har avtatt.

Utover å være en koselig stund, har badet mange andre positive egenskaper. Badet stimulerer barnets følesans og øker velværen. Gjennom badet kan du gi babyen en morsom opplevelse med underholdende leker. Et bad kan også virke både beroligende og avslappende, og passer bra som kveldsrutine.

Natusan® har et bredt sortiment av produkter tilpasset badestundene. Alle badeproduktene fra Natusan® er merket med No More Tears®, og dette innebærer at produktene er like milde mot øynene som vanlig vann. Les gjerne mer om produktene våre nedenfor.

 

Såpe, olje eller vann alene?

Det er en seiglivet myte at vann alene er det beste ved rengjøring av nyfødte barn. Nyere forskning viser snarere at vann alene har en uttørkende effekt, og du har kanskje selv merket dette når du for eksempel har tatt oppvasken. Du skal selvfølgelig ikke unngå vann, men det er viktig å huske at babyhud er mer følsom enn din egen, og derfor trenger ekstra omsorg.

Forskning viser at hvis du bruker en mild, flytende barnesåpe i vannet, vil badet virke mindre uttørkende og være betydelig mer skånsomt for huden. I tillegg er det viktig å vite at bruk av vann alene ikke rengjør huden skikkelig, fordi vann ikke løser opp fett fra smuss og avføring. Vann fjerner dermed heller ikke bakterier.

Barneoljer har en mykgjørende effekt, men rengjør ikke like godt som en mild, flytende såpe. Oljen egner seg til å etterfukte og beskytte huden etter et bad. Husk at barnets hud vil være glatt hvis du bruker oljen under bading.

Her kan du laste ned og ta vare på våre tips om badestunden. Du finner dessuten flere veiledninger du kan laste ned på vår brosjyreside.